18 september 2014

Medvetandegörande producerar medelklass: upplysning som motor

Den politiska radikalitet som upphöjer det djupa, det medvetna, det äkta och det autentiska över det ytliga blir med i produktionen av medelklassens självmedvetande som just medveten. Medelklass använder insikten, medvetenheten, för att skilja sig från prekariat, industriarbetare, invandrare, servicepersonal. Medvetenheten producerar skillnader mellan bildade och obildade.
Medelklass är inte en individuell egenskap. Ha, du är medelklass! Nej, medelklassen består inte av en stor mängd som innehåller en viss typ av individer. Medelklass är snarare ett verb än en kategori. Klass är relationer, och då speciellt de färdigheter som behövs för att kunna ingå i dessa relationer. Klass är alltså inte bara uppdelning mellan rika och fattiga, mellan ägare och de som inte äger. Klass kräver en viss skicklighet. Klass är ett hantverk.
Medvetandegörande blir avgörande för medelklassens produktion av sig själv. Medelklassen skapar sig själv som medveten - till skillnad från över- och underklass.
Medelklass behöver politisk medvetenhet om rättigheter och världens tillstånd för att skilja sig från artistokrati och överklass, samt från de oupplysta och fattiga som behöver medelklassen för sin bildning. Ekologiska kläder, fairtradechoklad, klimatsmart resande, Palestina, Afrika, hbtq, används i medelklassens produktion av sig själv. Den ska vara medveten om vad det är som pågår.
Därför bygger den självgående motorer av upplysta som upplyser de oupplysta. Föredrag som genererar föredrag. Information som genererar informerade som informerar de oinformerade som därmed ...
Det är en fantastisk cirkulation. 
Folkrörelser och vänster frestas att ta på sig uppgiften att producera bränsle till dessa snurrande motorer. Motorer som producerar upplyst medelklass som ser som sin uppgift att informera.


Utkast från kommande Mode & motstånd av Otto von Busch och Per Herngren. Kommentera gärna. Är texten begriplig? Ser ni intressanta skillnader gentemot andra teorier om hur klass skapas? 
Tackar! Per

4 kommentarer:

 1. hmmm stämmer detta verkligen? Kanske behöver förtydligas en del. T ex skulle jag nog spontant anse att medelklass (o överklass) skiljer ut sig från "de andra" i och genom själva ignoransen. Dvs de behöver inte vara medvetna om sig själva som just medelklass. (Jfr vita, heteros). (Däremot vet de ju bäst i allting annat...)

  SvaraRadera
 2. Tack Emmel! Din analys ger väl två komponenter i motorn?

  1 Upplevelsen av andras ignorans är en viktig del av bränslet i produktionen av föredrag, information, upplysning, delningar på facebook och twitter.

  2 Eftersom medelklass inte identifierar sig (speciellt mycket) som just medelklass, kan produktionen av medelklass osynliggöras. Istället identifierar sig medelklass med medvetande, klimatsmarthet, ekologisk mat, mänskliga rättigheter, jämställdhet ...

  SvaraRadera
 3. bra att du funderar om detta.Men Per det kryllar i mig när du använder ordet underklass.Jag vägrar identifiera mig som underklass.arbetarklass,ådaling,icke priviligerad vad som helst men inte underklass.Det låter i mina öron så föraktfullt och det vet jag att du inte är.

  SvaraRadera
 4. Hmm, klass producerar ju över- och underordning. Låter det bättre med underordnad klass? Eftersom underordnad syftar på handlingen att underordna, inte att några är under, så kanske "underordnad" blir mer exakt och mer analytiskt än "under".

  SvaraRadera