17 maj 2013

Funktioner i feministiska mötestekniker

Olika varianter av feministiska mötestekniker började utvecklas på sjuttiotalet. De bröt konstruktivt med 68-rörelsens stormöten och strukturlöshet, samt med de traditionella mötesteknikerna.

Inför en aktion på Saab Electronic Defence System nu i pingsthelgen skrev jag ner en kortfattad beskrivning av de olika funktionerna och funktionärerna som används i den variant av feministiska mötestekniker som jag lär ut på kurser i ickevåld och konfliktingripande:

Funktioner i feministiska mötestekniker

 1. Mötesunderlättare: Leder samtalet, fokuserar på problemlösning. Varvar rundor med fri reflektion.
 2. Maktingripare: Ansvarar för att gripa in när någon avbryter någon eller om härskartekniker, mobbing eller baktaleri uppstår. Maktingriparen stärker också de andra funktionerna när en deltagare försöker ta över.
 3. Stämningsunderlättare: Ser till att gruppen har det trivsamt, öppnar fönster, ser till att inte ljud eller springande stör samtalet, städar undan. Avbryter någon gång i halvtimmen med pausövningar.
 4. Hustomte (en variant av stämningsunderlättare): Ansvarar för att hjälpa till och plocka fram fika (kolla med köket och tiderna). Tar fram glas, vatten till gruppsamtalet. Städar undan.
 5. Tidsunderlättare: Anger diskret, då och då, tider baklänges till när samtalet ska vara slut, ex ”15 minuter kvar till rast”. Tidsunderlättaren tar bort tidsstress från gruppen och löser tidsproblem.
 6. Sekreterare: Skriver ner alla förslag och beslut. Sätt både upp dessa på väggen och mejla alla. Någon av sekreterarna kan ta på sig att skicka ut en deltagarlista med mejladresser, telefon. 

Vilka andra funktioner i feministiska mötestekniker har ni använt eller stött på? Skriv gärna en kommentar.

Per Herngren
2013 05 17, version 0.1


Helgkurser som tar upp feministiska mötestekniker

4 kommentarer:

 1. Jag gillar inte riktigt namnet hustomte, för mig tycks det förminskande, jag kallar det istället för fysisk och psykosocial stämningsunderlättare. Än så länge har det varit lätt för folk att ta till sig och applicera detta, även om jag själv gärna skulle komma på bättre förslag till namn och uppdelning.

  SvaraRadera
 2. Edwin! Tack för att du är kreativ! Kanske en förkortning av "Fika och rum-stämningsunderlättare"?

  SvaraRadera
 3. Hej,
  håller med er ovan. Svårt med "hustomte" (som väl typiskt sätt i alla fall i sagorna är en man). Kanske "admin-underlättare". Eller bara "admin"?

  Allt gott /
  Staffan

  SvaraRadera
 4. Utifrån systemteorins blackboxing är hustomte från myterna lite intressant. De plockade ju bort skräp och snyggade till utan att de boende knappt märkte det. Va? Vem har ätit upp gröten jag ställde ut på trappan? De blackboxade långt innan systemteorin uppfann begreppet blackboxing.

  SvaraRadera