05 september 2008

Kontroll producerar paranoid vänster

Här är en fundering i en dialog med Karl Palmås om panoptikon och panspektrocism, en dialog som även förgrenat sig till Christopher Kullenbergs blogg.

Dagens övervakning skapar paranoia, att man aktivt söker efter och uppfattar olika representationer för en överhet som kartlägger ens kopplingar.
 

- I panoptikon blir problemet lillebror-ser-sig-själv snarare än storebror-ser-dig. (Seende genom ex övervakningskameror.)
 

- I panspektrocism blir problemet istället lillasyster- och lillebror-paranoia. (Att någon genom avlyssning eller övervakning av internet kartlägger kopplingar och relationer.)


Den paranoida dividerade underordnar sig genom att undvika att plugga in sig.

Panspektrocism producerar en paranoid praktik som blir en rädsla för kopplingar. Lydnaden som skapas genom rädslan för det panspektrocistiska sociogrammet blir därmed särskiljande: ickekopplande till motstånd, ickekopplande till olagliga motståndsgrupper, ickekopplande till araber …

Detta producerar isolering av olagligt motstånd. Motståndsassemblage och motståndsmolekyler blir svårare att skapa.


Anonymt kopplande

Hemligt kopplande, eller anonymt kopplande, måste också förstås som en underordning, som en rädsla för att plugga in sig i det samhällsomälvande, eller i det som uppfattas som farligt.

Hemligt kopplande reproducerar då det parnoida hos den paranoida praktiken i panspektrocism.

Jag försöker här producera en agnostisk maktanalys som inte blir beroende av hur eller ifall sociogrammen skapas hos marknadsanalytiker eller FRA.

Per Herngren
2008 09 05, version 0.1

3 kommentarer:

 1. Per!! Detta är oerhört lyckat - glad att du går in och bygger i begreppen - detta är mycket viktiga tankar.

  Håller helt med dig, den paranoida vinkeln - eller rättare sagt den agnostiska vinkeln - är viktig att understryka. Eller ännu rättare sagt; frågan om hur den agnostiska analysen ter sig i panspektrocismen är mycket viktig.

  Vi måste bygga vidare på detta!

  SvaraRadera
 2. Vad glad jag blir att du tycker så! Jag ser ditt arbete med panspektrocism som mycket intressant. Och om det blir produktivt för panspektrocism-forskningen skulle jag vilja fortsätta att fundera kring begrepp och teori som förklarar makt i vårt ihop-pluggande med panspektrocistiska praktiker, alltså där man inte förstår makt som något långt ifrån oss, eller ovanför oss. Jag prövar denna rottråd ett tag så får vi se om den blir fruktbar. (Eller svampbar, svamp är ju frukten i många rhizome.)

  SvaraRadera
 3. Här är en kommentar jag skrev i samma debatt på Karls sida:

  http://www.isk-gbg.org/99our68/?p=251

  Monki skrev: “Mycket intressant vad Per skriver om hemligheten, hur rädlan för fel kopplingar leder till att nätverk sluter sig. Kanske är det idag en strategi som måste tas, inte bara av rädlsa för repressalier men som ett sätt att utvecklas utanför inblicken.”

  Fast hemlighetsmakeriet är en form av underordning (underordning i blivande). Florida Freeze Movement - min stödgrupp i USA när jag satt i fängelse, lyckades avslöja tre infiltrationsförsök. Syracuse Peace Council där jag jobbade ett tag begärde ut FBIs papper när Carter släppte hemlighetsmakeriet. De fick ut en hel roman med rapporter om olika infiltrationer. I den svenska gruppen Bread Not Bombs Plowshares stödgrupp i England så avslöjades en infiltratör (En frilansare åt flygindustrin ej polisen. Han var väldigt trevlig och bjöd alltid på öl!). Våra motståndskonferens Hope & Resistance besöktes vid två tillfällen av en fransk frilansande infiltratör.

  Teorin vi haft har varit att infiltrationen inte producrade makt genom att ge FBI eller vapenindustrin information utan genom att producera paranoia och misstänksamhet inom rörelserna. (Varför var det annars så lätt för oss att avslöja infiltratörer.) Flera av mina vänner i England och USA har blivit utpekade som infiltratörer av paranoida aktivister. Grupperna sluter sig och blir sekteristiska. Infiltrationsparanoian skapar mobbningstendenser.

  1984 när jag bodde i USA jobbade polisen med trigger-word avlyssning, och det avslöjades i en tidning att en halv miljon i ett fackförbund hade avlyssnats. Detta skapade rädsla för att prata i telefon, rädsla för att kommunicera - inom alla aktivistgrupper! Jag kom ihåg att vi började prata i koder - vilket ju är en effektiv sektskapande uteslutnings-metod.

  Lite spekulativ FBI historia: Jag tror att sociogrammet som huvudsakliga övervaknings-teknik kommer från den tidiga maffia perioden ca 1920. Det var inte individens kriminalitet som blev intressant utan relationerna. Sociogrammet hade väl en storhetsperiod under 50 och 60 talet i FBI, men teknikutvecklingen har självklart accelererat och breddat användningen av sociogram inom FBI.

  SvaraRadera