14 juni 2008

Hur du saboterar övervakning på internet

För en motståndsgrupp är det ofta funktionellt att privata och statliga säkerhetstjänster vet vad man sysslar med. Ökar tryggheten och alla sover mycket bättre på nätterna. Minskar dessutom paranoian i motståndsgruppen.


Men för andra är övervakning kränkning och förtryck. Makten i ett övervakningssystem kommer från hur den övervakade börjar ändra sitt beteende och sitt tänkesätt. En agnostisk maktteori om övervakning innebär att det inte är speciellt avgörande ifall det faktiskt finns en person eller en dator där bakom. Makt är lydnad; hur vi underordnar oss. Ifall makthavare eller övervakare faktiskt existerar i verkligheten, det ändrar knappast något.


Makt från övervakning

 1. Organisationer och privatpersoner överför gärna övervakningen på sig själva och man förändrar hur man rör sig, talar och tänker. Man övervakar sig själv.
 2. De som övervakas tenderar att disciplinera sig själva.
 3. Dessutom blir de övervakade lätt paranoida. Man tror att det finns dolda meningar bakom det man ser.
 4. Övervakade blir dessutom ofta reaktiva. Reaktiv innebär att man blir en trotsig motbild, allmänt anti, vilket fungerar som en bekräftande och stärkande spegel för makten.
 5. Övervakning gör gärna sina offer hemlighetsfulla och sekteristiska. Man gömmer undan sin egen betydelse.


Ett sätt att undergräva övervakning är att sabotera möjligheten till övervakning på internet. Här är några motståndstekniker:
Alla dessa motståndstekniker riskerar att hamna i de fem maktfällorna jag nämner ovan. De blir då förstärkning av övervaknings-makten. Det är därför avgörande att man inte använder motståndsteknikerna för att förminska sig själv och bli hemlig, eller för att bekräfta makten genom att bli allmänt trotsig. Motstånd handlar istället om att leva det samhälle man vill ha och handgripligt demontera ner det som skadar och förtrycker. Skapa och ingripa - motståndets två ben.

1 kommentar:

 1. Jag hade ett IT uppdrag hos en kund där det sas att företaget filtrerade alla web address som de anställda surfade till.

  Särskilt sajten 'f***edcompany.com' var tydligen populär, och blev man påkommen så hotades man med uppsägning.

  Frågan är om det egentligen behövdes mer än ett rykte?

  ---

  En annan teknik man kan använda är steganografi, dvs att koda meddelanden i öppna medium, som t ex bilder.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Steganography

  ---

  En mycket bra sajt är http://wikileaks.org/ för anonyma tips.

  PRQ i Sverige tillhandahåller webbplats (http://prq.se/), där de lovar att kämpa mot advokater m m som vill stänga ner känsliga sidor.

  SvaraRadera