03 november 2013

Mahatma neutraliserar Mohandas Gandhi

Mohandas Gandhi kallas ofta Mahatma Gandhi. Mahatma betyder upphöjde, vördnadsfulle eller ädle. Genom att kalla Gandhi för Upphöjde Gandhi, Vördnadsfulle Gandhi, Ädle Gandhi, så lyfter vi upp honom över folk.

Just genom att lyfta Gandhi så neutraliserar vi honom. Piedestaler är en genialisk maktteknik för att neutralisera någons inflytande. Gandhi blir inte längre som vi andra. Vilket också innebär att vi inte är som Gandhi.

Gandhi görs inte till en jämbördig vars innovationer och metoder vi skulle kunna imitera, finslipa och innovativt utveckla vidare i andra riktningar. Gandhi hamnar i karantän. Hans civila olydnad hindras från att smitta av sig. Hans ickevåld får inte mutera.

Som upphöjd görs Gandhis civila olydnad statisk. Hans teorier och praktiker tillåts inte att kritiskt justeras och omvandlas. Gandhi ser ickevåld och civil olydnad som experiment. Ifall hans idéer och metoder är upphöjda över oss hindras vi från att experimentera med dem. Vi hindrar oss själva från att använda dem för att uppfinna något bättre.

Per Herngren
2013 11 03, version 0.1

2 kommentarer:

 1. Gandhi var den största Gandhi kritikern och kämpade hårt mot titeln "mahatma"
  Enligt Arne Næss var det sällan Gandhi tappade tålamodet men det hände när folk stormade in för att få kraft genom att röra vid mahatman.
  "Gandhi lyckades aldrig få sina medarbetare att verkligen inse att en icke-våldsarmé behöver soldater och inte bara en general". (Næss 2000)
  Han upphöjdes till mer än hjälte eller karismatisk ledare, han upphöjdes till stor ande. Därmed kunde man överlämna allt till Gandhi.
  "Gandhi vill ge oss friheten. Vi kan överlåta allt åt Gandhi"
  Han blev mördad av en hindu, tydligen ansåg denne inte att Gandhi var en stor ande. Godses mord på Gandhi gjorde den store anden bara ännu större. Om han fått leva hade vi kanske sett honom som den han verkligen var, eller som han såg sig själv. En ofullkomlig människa.

  SvaraRadera
 2. Precis Roland! Du formulerade det bättre än jag gjorde! Tack!

  SvaraRadera