16 februari 2007

Motståndsträning genom fiktion

Några tips på litterära och dramatiserade manualer för de som vill träna varandra. Om man bortser från visst våld och auktoritära inslag i följande berättelser finns flera intressanta aspekter på hur man organiserar och samarbetar i en motståndsrörelse.

Ken Follett Fritagningen: detaljplanering av aktioner, analystekniker, eventualitets-planering, improvisation, friktioner och konflikter i aktionsgrupp, lojalitet och omsorg om aktionsgrupp, ledarskap.

West Wing (tv-serien Vita Huset, främst de fyra första säsongerna): Out of the box-träning, minimalistisk dialog, skydda sig mot information och information overload.

The L Word: (tv-serie) Skapa utrymme och välkomnande i motståndsgemenskap. Queer motstånd, undergräva identitetsbildning och likriktning i en motståndsgrupp. Analysera makt och härskande i och utanför motståndsgrupp utifrån inkonsekventa och motstridiga matriser, och undvika enkel pyramidanalys där makt skulle vara uppifrån och ner. Upptäcka och hantera intersektioner av förtryck, ex där ras, sexualitet, kön och handikapp skapar nya former av makt som inte går att förstås som separata maktsystem.

Oriana Falaci En man: Focus, engagemang och uppoffring, fantasi och improvisation. Och rymningstekniker.

5 kommentarer:

 1. West Wing? Intressant. Jag tror bara att jag har sett en handfull avsnitt av de första säsongerna, men det kanske är dags att fixa en box. Skulle vara intressant om du ville utveckla hur man skulle kunna använda WW i det syfte du beskriver.

  SvaraRadera
 2. Istället för att köpa från - och stödja - en stor media-koncern så kan du ju ladda ner från någon bittorrent site, hm.

  West Wing:
  Jag upptäckte att jag började pröva deras tekniker för ex out-of-the-box i riktiga diskussioner efter första halva säsongen. Snart satte teknikerna sig någorlunda. Jag fick dock vara lite försiktig så jag inte blev odräglig bland bekanta. Speciellt när jag prövade minimalistisk dialog och skydd mot information overload (det är massor av banala problem som folk öser över en...) hände det att vänner och bekanta blev irriterade och jag fick be om ursäkt.

  Men när teknikerna väl satt sig - jag vet ju att du kan mycket av detta redan - så kunde jag använda dem lite artigare och försiktigare för att säga ifrån och skydda mig från att bli överöst av detaljer under möten, eller från att vänner utnyttjade en som dagbok för dagens alla problem.

  Ok, vad har detta med motstånd att göra. Jo, vi har haft problem i plogbillsgrupper och andra olydnadsgrupper med att folk använder gruppen alltmer som terapi. Själv tycker jag stöd och omsorg är viktigt för att motstånd ska fungera. Men det händer att gruppen utnyttjas ensidigt och med tiden sugs på kraft. Detta är väl knappast vanligare i en motståndsgrupp än i ett arbetslag på vilket jobb som helst. Men det måste hanteras.

  Och immanent dialog och out-of-the-box har varit viktigt för att undergräva en uppdelning mellan "vi och dom", mellan oss som gör civil olydnad och poliser, åklagare och domare.

  SvaraRadera
 3. Jag känner inte riktigt att jag har koll på de specifika betydelsen av termerna du använder, som "out-of-the-box", "immanent dialog" och "minimalistisk dialog", men dina exempel är belysande, så jag vet i stort vad du syftar på. Jag tror att jag nog skall hämta hem några avsnitt så klarnar det säkert. Det är definitivt något jag behöver veta mer om.

  Och ja, problemet finns verkligen precis överallt och är svårt att tackla, så verktyg behövs.

  SvaraRadera
 4. intressant - det förklarar ju varför du varit så odräglig den senaste tiden... ;-)

  nä, skämt åsido så blir även jag inspirerad till lite ww-tittande - har ju lite svårt att sitta stilla framför tv'n (eller huvudtaget för den delen ) men west wing var ju bra när det visades på tv och jag har många avsnitt kvar som jag inte sett.

  SvaraRadera
 5. Dude! The L Word! Min favoritserie (t.o.m säsong tre...)

  Men du får förklara vad det har med motståndsträning att göra när vi ses på Blur Mountain nästa gång.

  /johan

  SvaraRadera