14 december 2007

Kommentera texten

Själv är man aldrig speciellt smart. Bäst tänker man tillsammans. Precis som i en blogg lägger jag nu in möjligheten att reflektera och kommentera varje text på min webb-plats.

Hur du ger en kommentar

  1. Skrolla ner till efter sista inlägget och klicka på: "Skicka en kommentar".
  2. Ange rubrik och web-adress till den text du kommenterar.
  3. Dela med dig av dina funderingar och följ instruktionerna så är din kommentar publicerad.
Tack för ditt bidrag!
Per Herngren

5 kommentarer:

  1. Kommentar till din text "Handbok i sekterism": Jag tycker din text är oerhört genomtänkt och bra. Som f d sektmedlem kan jag bara lyfta på hatten och tacka. Jag intresserar mig mycket för ickevåldsrörelsen och eftersom jag också varit med i en sekt tidigare så är jag vaksam på sekterisktiska tendenser. Jag har ingen lång erfarenhet av ickevåldsrörelsen så mina iakttagelser kan vara slumpmässiga men den sekttendens jag tycker mig kunnat ana är detta att man ofta är så rörande överens i så många olika frågor, allt från huruvida man bör äta kött eller skjuta vargar, till om vi bör ha kung i Sverige eller inte. Om min iakttagelse stämmer så tycker jag det är anmärkningsvärt. Vad tror du med mer erfarenhet? Vilka sekttendenser tror du är mest framstående i ickevåldsrörelsen? Min teori är att vissa sekteristiska drag med nödvändighet måste finnas i varje fungerande organisation. Det gäller bara att ha lite koll så de inte blir destruktiva. Vad tror du om detta? Om jag som ny vill närma mig ickevåldsrörelsen men är lite rädd för att hamna i ytterligare en sekt, vad ska jag då tänka på, vara uppmärksam på, enligt din åsikt?

    SvaraRadera
  2. Tack Josefin för din läsning! Jag tänker mig sekterism som en skyddsmekanism mot "andra" innovationer och metoder. Är man väldigt överens i ickevåldsrörelsen så som du säger så har folk med avvikande åsikter och kritik fått lida. Foucault menar att där det är harmoniskt inte finns konflikter där har någon fått lida. Det skulle kunna vara genom att frysas ut eller genom att åsikter undertrycks.

    SvaraRadera
  3. Stort Tack! Ja, nu vet jag ju inte med säkerhet att det är så att man är så överens som jag uppfattat det som. Jag har ju så kort erfarenhet så det kan vara slumpen som gjort att jag fått den uppfattningen. Du säger att sekterism är att en skyddsmekanism mot "andra". Det tycker jag stämmer mycket bra. Handlar det inte också en hel del om att bygga upp en rädsla för den "andre" eller det "andra" sättet att tänka och vara på. Man skapar en "sanning" som är DET rätta sättet att se på saker. Jag brukar tänka det som att man gör "religion" av det. Så kan exempelvis kristen livsåskådning vara "religion", men det kan också vara något annat som är mer flexibelt, mer livsförståelse och tolkningsmönster än religion. Så tänker jag mig ickevåldsrörelsen också. Jag tycker mig se några värdefulla tankeparadigm i ickevåldsrörelsen, styrka genom svaghet, winning by losing m. m. Detta är tankar som återkommer på flera ställen inte minst i Gamla Testamentet. Sedan kan nog ickevåldsrörelsen också bli "religion" eller "program" där det handlar mer om likriktning av åsikter och beteenden. Det är detta jag är orolig för när jag nu försiktigt närmar mig denna. Vad säger du? Hur överhängande är riskerna? Kan man säga något om "hur mycket sekt" ickevåldsrörelsen i Sverige är eller åt vilket håll man verkar vara på väg?

    SvaraRadera
  4. Kommentar till "Hanbok i civil olydnad."
    ( http://ickevald.net/perherngren/handbokicivilolydnad.htm
    )
    Finns det att köpa någonstans? Vill alltså ha den "fysiska" boken. Har sökt på både Månpocket och Bonniers hemsidor men hittar inget. :(

    SvaraRadera
  5. Hej! Nej, "Handbok i civil olydnad" är slutsåld. Den finns förstås på olika bibliotek och kan beställas från alla bibliotek.

    Lindelöws bokförlag tänker ge ut en ny version av Handbok i civil olydnad nästa år. Den blir då uppdaterad. Har du eller någon annan förslag på ändringar så ska jag göra justeringar nu i sommar för den nya versionen.

    SvaraRadera