05 december 2011

God härskare och onda rådgivare

Det finns otaliga myter om den gode kungen som är omgiven av onda rådgivare. Lösningen i dessa myter är alltid att hitta ett sätt att ta sig förbi rådgivarna och nå ända fram till kungen med sanningen. Bara han verkligen inser hur det ligger till kommer han att regera rätt. Idag är denna myt starkare än nånsin.

De parlamentariker, ledamöter, ministrar som representerar demokratin, de behöver få fakta. De behöver få veta hur det egentligen är. De behöver få veta hur folk faktiskt tänker. Bara vi lyckas ta oss förbi mediabrus och oävna nyhetsredaktörer så kommer demokratin till slut att segra. Bara ledamöterna inser vad som behöver göras. Bara vi når fram.

För det är alltid någon annan som regerar. Det finns någon längst därinne som faktiskt har makten att förändra. Bara vi når in. Dit in. Med fakta. Med bevis. Innanför.

4 kommentarer:

  1. Kloka ord Per! Och jag kan rapportera innifrån högskolevärlden, som står inför neddragningar av historiskt betydande mått, att det precis så som resonemanget går och lösningarna på problemet formuleras. Information, direkt till ledaren. Rektors stab är ond, eller Björklund. När problemet istället och i själva verket finns både mycket närmare och mer fjärran. I tider av kris visar sig den logik som råder i samhället. Så, det är en intressant tid vi går till mötes. En tid att lyssna, lära och att utarbeta nya strategier för arbetet med förändring, i riktning ökad hållbarhet, på alla plan.

    SvaraRadera
  2. Kul att ha dig på besök Eddy! Din berättelse är intressant: Så den gode kungen och de onda rådgivarna är en verksam myt även på högskolan!

    Hmm, tänk om det aldrig funnits någon kung (eller rektor) som verkligen styrt, aldrig någon regering som verkligen regerat.

    Istället mångfaldigas regerandet hela tiden. Det är så många som styr, och vi är del av styrandet, att det är oöverblickbart.

    Fast när mäktiga centran hamnar i resonans med varandra så får man för sig att det måste finnas någon central härskare eller gud högst däruppe i hierarkin. Någon som faktiskt styr det som sker.

    Tja.

    SvaraRadera
  3. Det känns som om ingen makthavare är tillräckligt bra numera. Obama som många hoppades så mycket på har inte åstadkommit så mycket annat än mer krig, andra makthavare är korrumperade eller har inte tillräcklig förmåga att se helheter. Även i våra företag ser man mest kortsiktiga beslut som inte ser till alla fakta som miljöpåverkan, människors kompetens och långsiktighet utan bara till kvartalsekonomi.
    Har vår tillvaro blivit så komplicerad att det gamla hierarkiska sättet att styra inte längre fungerar? Kan ingen människa eller liten ledningsgrupp längre fatta tillräckligt bra beslut? Även om ledningsgrupperna försöker inhämta synpunkter från andra blir beslutsfattandet för komplext att hantera.
    Hur kan man göra istället? Ska rhizomen ta över, och fatta beslut "organiskt"?
    /Lena K

    SvaraRadera
  4. Jag tror på din idé Lena med rhizom-demokrati. Istället för att centralisera regerande och styrande behöver det mångfaldigas.

    I kommentarerna till rekursiv-artikeln lanserade du en av lösningarna för detta: Hur gör vi sammanhanget tillräckligt litet för att demokratin ska fungera fullt ut?

    Man skulle kunna lägga till: Hur gör vi dessutom samtals och beslutsformerna tillräckligt enkla för att andra ska kunna imitera och mångfaldiga dem?

    Detta mångfaldigar inte bara demokratin, det tar också bort trögheten och ostyrbarheten som finns i centraliserade system.

    Det vore ju bakvänt att fråga centrala organ om att mångfaldiga demokratin. Jag gillar det engelska ordet displace: Det betyder både ersätta och tränga undan: Hur börjar vi ersätta odemokratiska och förtryckande former? Och hur gör vi det så vi inte bara blir alternativ, utan dessutom tränger undan de tröga och odemokratiska formerna?

    SvaraRadera